Illusztráció Európa-tudat közösség önkéntesség ifjúság stabil partnerség

Korábbi projektek

A Pillar történetében az egyik legrégebbi és legfontosabb projekt az EUvonal ‒ EU Tájékoztató Szolgálat működtetésében való részvétel volt. Az EUvonallal 2003 óta szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Pillar és az általa ajánlott szakértői stáb egyedülálló felkészültséggel rendelkezik a szolgáltatás üzemeltetésében. Az Alapítvány emellett tevékeny részt vállalt a 2011-es, a 2012-es, illetve a 2013-as Szóval?! projekt sikeres megvalósításában is. Az Alapítvány az Európai Bizottsággal szerződve, a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal együttműködve valósította meg a Strukturált Párbeszéd magyarországi programját, a 2014-es év után 2015-ben is. A projekt célja a magyar fiatalok véleményének becsatornázása az uniós döntéshozatalba.

A Pillar kiemelt figyelmet fordít az ifjúság uniós oktatására: több éven keresztül sikerrel futott az Alapítvány EUtanóra projektje, amelynek keretében nem-formális oktatási eszközökkel tart uniós tematikájú foglalkozásokat középiskolásoknak. Az Alapítvány az EUtanóra koncepcióját továbbgondolva, annak fókuszát és célcsoportját jelentősen kibővítve 2015-ben új projektet valósított meg: a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével uniós tematikájú foglalkozásokat vitt szociálisan és földrajzilag hátrányos helyzetű középiskolákba. A projektben 20 önkéntes működött együtt 10 iskolával, és a futó projekt során 90 perces uniós foglalkozásokat, valamint nagyobb lélegzetvételű, 6 órás szimulációkat tartottak a középiskolákban.

Az Alapítvány a Legyen Tiéd Európa! során nemcsak az önkéntesek képzésére, de a pedagógusok tréningjére is kiemelt figyelmet fordított. A tanári tréning mellett a pedagógusok számára készült egy módszertani kiadvány is, amelyben különböző uniós tematikákat és részletes óraterveket találhatnak a tanárok. A projekt további különlegessége, hogy a Pillar Alapítvány két másik civil szervezettel szorosan együttműködve valósította azt meg.

2016 szeptembere és 2018 májusa között az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája a Pillar Alapítvánnyal együttműködésben nyújtott lehetőséget EU-órákon való részvételre az Európa Pontban. Ezek az ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozások általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak szóltak.

A Pillar 2012 szeptembere és 2014 májusa, illetve 2015 márciusától eredményesen és hatékonyan működtette, illetve működteti a EU Tájékoztató Szolgálatot az Európa Pontban.

A Pillar 2019 januárjától 2021 decemberéig a Képviselet projektjében a vidéki EU-tanórák szervezésében és megtartásában vett részt (lsd. EU-Tanoda), amelynek keretében interaktív EU-tanórákat szerveztünk és tartottunk meg a fővároson kívüli általános (7-8. osztály) és középiskolai osztályok részére.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának EU-óra programja keretében ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tartunk az Európa Pontban általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak. Az EU-óra programról itt található bővebb információ.

Az uniós tájékoztatási szolgáltatás tervébe igyekeztünk minél több interaktív, közösségi elemet beépíteni. Mindez azért fontos, hogy az uniós ismeretek, valamint az uniós szabályozások a magyar állampolgárokat érintő elemei minél több csatornán, minél hatékonyabban jussanak el hozzájuk, így megalapozva a szolgáltatásközpontú gondolkodást.